Olmak ya da Olmamak: Farkında Ebeveynlik

“Ebeveynlikte farkındalık yaşam boyu süren bir deneyimdir. Kendi hayatınızda ve çocuklarınızın hayatında olanların daha çok farkında olabilmektir. Farkındalığı olan bir ebeveyn olmak açık kalpli olmanızı ve çocuklarınıza yargılamadan yaklaşmanızı gerektirir. Çocuklarınızı oldukları gibi görebilmenizdir; sizin istediğiniz gibi olmalarını değil.”

Jon Kabat-Zinn

Farkında bir ebeveyn olmak derin bir deneyimdir. Çocuğunuza olan bağınız ve çocuğunuzun varlığının farkında olmanız sizin şimdiki zamanda kalmanızı sağlayacaktır. Yavaşlamak, düşünmek ve harekete geçmeden önce karar vermek sizi çocuğunuza yakınlaştıracaktır. Böylece çocuğunuz, kendisini daha çok sevilmiş, kabul edilmiş ve huzurlu hissedecektir.

Farkında bir ebeveyn olarak kendinizle ya da çocuklarınızla daha çok birlikte olursunuz. Daha az tepkisel ve daha çok sevgi dolu bir ebeveyn olmanız farkında bir ebeveyn olmaktan geçer. Bu şekilde ebeveyn olmanın tadını çıkarabilirsiniz. Farkında bir ebeveynlikte çocuklarınıza fiziksel olarak ister yakın isterseniz uzak olun, kendinizi onlara daha bağlı hissedersiniz.

Ebeveyn olarak farkındalığı akşam yemeği sırasında, çocuklarınız sizinle günlük deneyimlerini paylaşırken dahi uygulayabilirsiniz. Eğer ebeveynler duygusal olarak daha dengeliyse ve farkındalıkları yüksekse çocukların problemler karşısında daha dayanıklı olacağı ve problem çözme becerilerinin çok daha yüksek olacağı öngörülebilir.

Anne ve babalarıyla bağları güçlü olan çocuklar; sağlıklı bir özgüvene sahiptir, okulda daha başarılıdır, daha sağlıklı ilişkiler kurarlar, yetişkinlerin yanında daha rahat olurlar, yeni şeyler deneyebilirler, değişikliklere kolay ayak uydurabilirler, olumlu bir benlik algısı geliştirirler.

“Düşüncelerimizle o kadar meşgulüz ki sürekli şimdiki zamandan uzağa çekiliyoruz. Farkında bir ebeveyn olmak asla yargılayıcı olmayacağımız ya da korkularımızın olmayacağı anlamına gelmez. Bunlar insan olmanın bir parçasıdır. Önemli olan bunlar yaşanırken farkına varmak ve kendinize ‘ne hissediyorum?’ diye sormaktır.”

Myra Kabat-Zinn

Evdeki cihazları kapatın: Televizyon ve bilgisayar kullanımını sınırlayın. Bu dikkatinizin dağılmasını azaltacaktır.

En son yorum yapan siz olun: Çocuklarınızla ilgili ani yargılarda bulunmaktan uzak durun. Neler yaptıklarını dikkatlice seyredin.

İlk özür dileyen siz olun: Herhangi bir huzursuzluk durumunda ailenin huzurunu tekrardan sağlamaya çalışın. Çocuğunuz sizi model alarak öğrenecektir.

Daha çok dikkatinizi verin: Gün içinde bir saatinizi sadece çocuklarınıza dikkat ederek geçirin. Çocuklarınıza verdiğiniz zaman sevginin en büyük ifadesidir.

Yazan:
Prof. Dr. Şükrü UĞUZ
Psikiyatr, Psikoterapist Çağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü